zondag 1 februari 2015

Een dagje op de NOT 2015

Vrijdag 30 januari j.l. was ik een dagje op de Nederlandse Onderwijs Tentoonstelling. Dé beurs voor nieuwsgierige en enthousiaste mensen binnen het onderwijs.
Deze keer was ik er niet als bezoeker maar voor de eerste keer was ik een exposant.
Ik mocht in de stand van SIMEA het cluster2 onderwijs promoten en tips en adviezen geven over passend onderwijs voor kinderen met slechthorendheid of TOS (taalontwikkelingsstoornissen).
Ik vond het een erg leuke maar ook zinvolle dag. Veel mensen werden aangetrokken door de mooie banners met daarop tips en signalen voor SH en TOS. Deze mochten wij ook in posterformaat gratis uitdelen om meer bekendheid te geven aan onze doelgroep.
                                    

Heb je dit gemist, kijk dan eens op mijn yurlspagina's rondom cluster2 onderwijs en TOS.
Je vindt hier ook een link om de poster alsnog te downloaden.

Ik had natuurlijk ook wel even tijd om zelf rond te lopen en op zoek te gaan naar nieuwe dingen of inspiratie. Hier daarom mijn top 3 inspiratietips op een rijtje. Misschien heb jij er ook wat aan?

1. De map "buitenspelen"van Kommee.
Met deze prachtige map wordt buitenspelen absoluut een succes. Ik had al een lovende recensie gelezen op het blog van juf Henrike  (www.kleuterklasse.nl ) en wilde deze map wel eens doorbladeren. Ik kan hem nu dan ook zeker aanraden voor iedereen die meer inspiratie wil opdoen voor het buitenspelen op een leuke inspirerende en opbrengstgerichte manier. Lees hier het blog van Juf Henrike en wordt ook enthousiast.

2. Aangepast lezen met "superboek".
Lezen is leuk maar als je dyslectisch bent of een zwakke lezer, blijven er vaak heel veel boeken buiten je bereik omdat ze simpelweg te lastig zijn om door te komen.
Superboek werkt daarom met gratis gesproken boeken. Het is een initiatief van de nationale bibliotheek en komt voort uit "blindenbibliotheek".
Het werkt via een speciale app die als een daisyspeler het gesproken boek laat horen met een menselijke stem (dus geen elektronische omzetting).
Ideaal om op je laptop, telefoon of Ipad je eigen boekenlijst op je virtuele boekenplank te zetten.
De mogelijkheden voor het onderwijs zag ik direct voor me.
Luisteren naar prachtige verhalen is op zich al een goede woordenschataanvulling en interesse krijgen in boeken en verhalen bij kinderen die anders met een grote boog om de bieb heen lopen is volgens mij een extra groot voordeel van deze gesproken boeken.
Andere werkvorm: laat de kinderen virtueel hun eigen boeken kiezen en in de (school)bieb de papieren boeken erbij zoeken. Vervolgens elke dag in de klas 10 minuten met het echte boek ernaast meelezen ( Je ziet namelijk niet de tekst op het scherm zoals bij een ereader), om daarna heerlijk verder te luisteren naar een spannend verhaal wat nu eens wèl je eigen voorkeur heeft, dat is toch geweldig.
Alle boeken uit de bibliotheek staan tot je beschikking en je kunt een keuze maken op leeftijdscategorie. Je kunt als school kennismaken en inschrijven maar persoonlijke inlog per leerling heeft de voorkeur, omdat er dan wordt onthouden waar die leerling gebleven is in het boek.
Lees verder hierover op de site van superboek.
Vooral het herontdekken van mooie verhalen lijkt mij waardevol genoeg om dit in de praktijk te gebruiken bij zwakke of moeilijke lezers.

3. Bereslim
Bereslim is DE aanbieder van pedagogisch verantwoorde computerspellen en digitale prentenboeken en taalspellen die een goede taalaanpak stimuleren.
Uit onderzoek is gebleken dat de bereslimme boeken een zeer goede bijdrage leveren aan de woordenschatontwikkeling van taalzwakke kinderen. Via je digibord zijn de boeken en de spellen ook goed te bekijken.
Bereslim is al een aantal jaar werkzaam in het veld maar heeft weer tal van nieuwe boeken in de collectie erbij gekregen en aanpassingen gemaakt voor tablets en binnenkort ook voor Ipads.
Bereslimme boeken zijn op de Ipad tot nu toe alleen nog te bekijken via een puffin-browser, wat een hinderlijke reclamebanner met zich meebrengt.
Via je computer of je digibord krijg je echter een mooie indruk van deze prachtige boeken.
Ik heb een aantal gratis uitprobeer-codes meegekregen die ik natuurlijk ga uitdelen aan mijn collega's. Ben je ook nieuwsgierig kijk dan op de site van Bereslim of haal bij je eigen bibliotheek een kaartje op met een actiecode om het 3 weken gratis uit te proberen. Drie weken voorbij? Haal je gewoon een nieuw kaartje. ;)

Dit was mijn top 3, Natuurlijk was er veel meer te zien, dus mijn laatste tip is deze:
Ga volgende keer ook eens naar de NOT en laat je inspireren!